Открити уроци по киберсигурност

По инициатива на УН се проведоха открити уроци за ученици и учители от НПМГ с топ експерта по киберсигурност Явор Колев за опасностите в онлайн пространството в рамките на националната кампания “Пази детето в интернет”.

Инициативата има за цел да предпази учениците от опасностите в дигиталното пространство, преди те да са се случили – най-често тормоз от страна на връстници, измама, недоброжелатели, които искат да се срещнат с тях, както и да им осигури защита и умения за безопасно ползване на Интернет.

От позицията на дългогодишен ръководител на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП, Явор Колев представи стряскаща статистика за измеренията на киберпосегателствата срещу подрастващи в България и сподели някои ужасяващи случаи от своята практика.

Учениците получиха ценни съвети за разпознаване на опити да бъдат превърнати в жертви на онлайн тормоз и бяха запознати с подходящите методи за противодействие в такива ситуации.

Беше излъчено и образователно видео, създадено от Европол, което нагледно разкри механизма, при който децата стават жертви на кибер тормоз, сексуални насилници и изнудвачи.

НПМГ ще бъде част от кампанията и през следващата година, за да могат да бъдат образовани още повече ученици по тази изключително значима тема.