Кампания за набиране на средства за участие на НПМГ в „CONRAD CHALLENGE“

Чрез образователната инициатива на Европейския съюз „Младежи в кръговата икономика“ (Girls Go Circular) Мила Гетова (11 В клас), Рая Памукова (11 Б клас) и Мария Методиева (11 З клас ) създадоха прототип на дрон „FIXON“ и впечатлиха журито на престижния форум в Брюксел „Women And Girls in STEM“, нареждайки си сред ТОП ТРИ финалисти в Европа от 90 отбора от повече от 20 държави.

С разработката си отборът участва и в един от най-авторитетните международни конкурси – Conrad Challenge (“Предизвикателство Конрад”) и сред 3400 участници от 680 отбора от повече от 50 държави в света е избран за един от петимата финалисти в категорията “Енергия и околна среда” в тазгодишното издание на трудната надпревара, където ще мери сили с отбори като САЩ и Китай.

Моделът на дрон “FIXON” има за цел да предсказва избухването на пожари. Посредством сензори за температура, влага (на почвата, въздуха и растителността), скорост, посока на въздуха и др., дронът събира данни за различни части от територията на страната, анализира ги чрез изкуствен интелект и по този начин прогнозира какъв е рискът от избухването на пожар. Тази информация ще се предава до пожарните екипи, като при висок риск, те ще могат да предприемат нужните мерки. При повишаване на риска роботът също ще излъчва ултразвук, който да предупреждава животинските видове в местността да се дистанцират от локацията, в която е вероятно да избухне пожарът. Понастоящем в България и в света не съществува подобно изобретение, поради което следващата стъпка на екипа е да кандидатства за патент.

Основано в чест на астронавта от “Аполо 12”, Чарлз “Пийт” Конрад младши, който е третият човек, стъпил на Луната, „Conrad Challenge“ е ежегодно световно състезание по иновации и предприемачество, в което ученици между 13 и 18 години трябва да разработят решения на неотложни глобални предизвикателства в сложни и критични области като космическа индустрия и авиация, кибертехнологии и сигурност, енергетика и околна среда, здравеопазване и хранене.

„Conrad Challenge“ е едно от най-престижните и предизвикателни STEM състезания в света и класирането на отбор на НПМГ в условията на извънредно тежка конкуренция е изключителен успех не само за гимназията ни, но и изобщо за България! Най-искрени поздравления за нашите невероятни ученички и техния забележителен успех, плод на неуморни усилия, знания, креативност и любов към природата и науката!

За обезпечаване на участието на отбора на НПМГ, състоящ се от трима ученици и един ръководител, са необходими около 15.000 лева за регистрация, самолетни билети и настаняване. Това е последният етап на надпреварата – т. нар. среща на върха за иновации на “Conrad Challenge”, която се провежда на 23-26 април 2024 г. в Космически център “Джонсън” в Хюстън, Тексас, където всички екипи ще представят своя финален проект и един от тях ще получи отличието Conrad Innovator и академични стипендии за участниците в него.

Към момента за съжаление не разполагаме с необходимите средства за обезпечаване на участието на отбора в състезанието. Поради това бихме искали да поканим широката и подкрепяща общност на НПМГ, както и всички приятели на науката, граждани, социално отговорни компании, подкрепящи младите таланти на България, да подкрепят отбора на НПМГ чрез дарение или спонсорство. За всяка получена сума ще бъдат издадени сертификат за дарение и/или ще бъде сключен договор за спонсорство.

Дарителска сметка:
Училищно настоятелство Акад. Любомир Чакалов – НПМГ
Банка: Уникредит Булбанк АД
IBAN: BG30UNCR70001523129129
BIC: UNCRBGSF

За повече информация не се колебайте да се свържете с нас:
unnpmg@gmail.com, 0888706755 – Емилия Бургазлиева

БЛАГОДАРИМ ЗА ПОДКРЕПАТА!